De jaren ’60 waren een tijd van grote veranderingen, maar in huis hing nog die warme, huiselijke sfeer die we zo goed kennen van vroeger. Het interieur van toen was praktisch, degelijk en soms een tikkeltje kitsch – maar o, wat straalde het een gevoel van gezelligheid uit. Elk huishouden had zo zijn vaste spullen. Dingen die je bij iedereen zag staan of hangen. Sommige zijn inmiddels verdwenen, anderen duiken nog weleens op bij oma op zolder of in een kringloopwinkel. Herken jij deze klassiekers nog?
Het petroleumstelletje in de keuken
Voor veel gezinnen was dit dé manier om suddergerechten klaar te maken. Een klein, gietijzeren kooktoestel op petroleum, waarop draadjesvlees of erwtensoep urenlang kon pruttelen. De geur van het eten én van het petroleumstel zelf blijft voor velen onlosmakelijk verbonden met vroeger.
De schemerlamp met franjes
In de woonkamer stond bijna altijd een grote, stoffen schemerlamp. Met van die typische kwastjes of franjes aan de rand. Hij gaf een zacht, warm licht en zorgde voor sfeer. En als kind kon je er heerlijk mee spelen – al mocht dat officieel niet.
De Perzische tapijtjes
Niet alleen op de vloer, maar ook op de armleuningen van de bank of over de salontafel lagen ze: kleedjes in Perzisch patroon. Vaak rood, bruin of donkergroen, en altijd nét iets te druk. Maar het hoorde erbij en gaf de kamer karakter.
De koperen pannetjes en sierborden aan de muur
De keuken of eetkamer was vaak versierd met koperen pannetjes, soms puur voor de sier. En natuurlijk de wandborden: Delfts blauw, borden met boer en boerin of afbeeldingen van molens. Hele wanden hingen ermee vol.
Het dressoir met glaasjes en beeldjes
In veel woonkamers stond een groot houten dressoir, met vitrinedeurtjes. Daarin stonden de pronkstukken van het huishouden: geslepen glaasjes, beeldjes van porselein, souvenirs uit Valkenburg of Lourdes, en misschien wel een schaal van kristal. Alles stond keurig opgesteld, en je mocht er vooral niet aankomen.
Het netje met knijpers aan de waslijn
De wasmachine was er misschien al, maar drogen gebeurde gewoon op de waslijn. Buiten als het kon, binnen als het moest. En dan dat gevlochten plastic netje met houten knijpers eraan – dat hing standaard aan een haakje in de keuken of bijkeuken.
Het wekelijkse handdoekenrekje
De badkamer was vaak nog klein, en een echte radiator had je niet. Daarom hing er een handdoekenrekje met houten stang aan de muur, vaak naast een klein spiegeltje. Op zondag lagen er opeens andere handdoeken – de ‘goede’.
De draadomroep-radio of buizenradio
Muziek luisteren deed je met een grote, houten radio die een prominente plek in de woonkamer had. Soms aangesloten op de draadomroep, soms een buizenradio met magisch groen lampje. De stemmen van toen, zoals die van Jan de Hoop of Koos Postema, klonken door de hele kamer.
Het naaidoosje van moeder
Geen huishouden was compleet zonder het bekende houten naaidoosje dat je kon uitklappen. Vol met klosjes garen, knopen, spelden en soms een centimeterslange meetlint. Moeder kon er een scheur mee repareren voor je weer naar school ging.
De asbak op tafel
Roken was de gewoonste zaak van de wereld, en dus stond er in elk huis wel een asbak – of meerdere. Grote glazen exemplaren, soms van keramiek of in felle kleuren. Zelfs wie niet rookte, had er eentje “voor het bezoek”.
Heb jij deze spullen nog?
Misschien liggen ze op zolder, misschien heb je ze bewaard als erfstuk – of misschien kom je ze ineens weer tegen op een rommelmarkt. Eén ding is zeker: ze brengen herinneringen terug aan een tijd waarin alles nét even anders was.
Welke van deze spullen stond er vroeger bij jou in huis? Laat het weten in de reacties en deel jouw herinnering aan dat knusse jaren ’60-interieur! 🕯️🦌🧵