In de wereld van tieners lijkt het alsof ze moeiteloos de hele dag kunnen slapen. Maar naarmate je ouder wordt, wordt het steeds lastiger om lang uit te slapen. Het clichébeeld van tieners die tot het middaguur slapen en ouderen die voor zonsopgang wakker zijn, heeft enige waarheid in zich. Er zijn genetische en verouderingsfactoren die bepalen wanneer ons lichaam wil slapen en wakker wil worden.
Veranderingen in slaappatronen met leeftijd
Het is een wijdverspreid stereotype dat tieners graag uitslapen terwijl ouderen eerder wakker worden. Hoewel dit een cliché lijkt, heeft het enige waarheid. Volgens Huffpost wordt het natuurlijke slaap-waakritme niet alleen bepaald door genetische factoren, maar ook door het verouderingsproces.
Vroege wakker worden bij ouderen
Bij volwassenen van 65 jaar en ouder zijn er verschillende redenen waarom ze vroeger wakker kunnen worden. Dit kan simpelweg te maken hebben met ouder worden, maar gezondheidsproblemen of slaapstoornissen kunnen ook een rol spelen. Naarmate je ouder wordt, ondergaat je lichaam niet alleen uiterlijke veranderingen, maar ook interne veranderingen. Deze veranderingen beïnvloeden ook je slaap. Als je jonger bent, reageren je hersenen snel en accuraat op bepaalde signalen, zoals zonlicht, maaltijden, sociale prikkels en fysieke activiteiten. Deze signalen helpen je brein om het tijdstip van de dag te bepalen. Naarmate je ouder wordt, kunnen de zenuwen die deze signalen oppikken minder gevoelig worden, waardoor het moeilijker wordt om deze tijdsignalen op te vangen. Dit verklaart waarom ouderen eerder vermoeid kunnen raken en eerder wakker kunnen worden dan jongere mensen. Lees snel verder op de volgende pagina!