Het is een moeilijke uitspraak, maar voor Lisa (37) wel de harde waarheid: ze gaat alleen nog op bezoek bij haar vader omdat ze hoopt op een deel van de erfenis. “Het klinkt vreselijk, ik weet het,” geeft ze toe. “Maar onze relatie is nooit warm geweest, en toch voel ik me verplicht om het contact te onderhouden. Niet omdat ik zoveel om hem geef, maar omdat ik bang ben dat ik anders straks met lege handen sta.”
Lisa vertelt dat haar band met haar vader altijd ingewikkeld is geweest. Haar ouders scheidden toen ze tien was, en na de scheiding verloor ze langzaam maar zeker het nauwe contact met hem. “Hij was er gewoon niet,” legt ze uit. “Hij ging verder met zijn leven, kreeg een nieuwe vrouw, een nieuw gezin. Ik was altijd een beetje ‘de dochter van toen’.” Als kind deed het haar pijn, maar inmiddels heeft ze zich erbij neergelegd. Toch voelt ze nu een bepaalde druk om contact te houden. “Niet vanuit liefde, maar uit een soort praktische overweging. Ik weet dat hij aardig wat geld heeft en dat hij geen goede relatie heeft met zijn andere kinderen. Het klinkt misschien egoïstisch, maar ik wil mijn plek in die erfenis niet verliezen.”
Lisa geeft toe dat ze zich er vaak slecht over voelt. Haar bezoeken zijn niet spontaan of warm, maar eerder mechanisch. “Ik ga langs, drink een kop koffie, vraag hoe het met hem gaat en luister beleefd naar zijn verhalen over vroeger. Maar alles voelt geforceerd. Als ik eerlijk ben, kijk ik vaak op de klok en hoop ik dat het snel voorbij is.” Haar vader lijkt het niet door te hebben, of misschien wil hij het niet zien. Hij waardeert het contact en spreekt regelmatig uit dat hij blij is dat ze langskomt.
Toch wringt het bij Lisa. Ze voelt zich schuldig dat haar motieven niet oprecht zijn. “Ik voel me soms zo nep. Maar tegelijkertijd denk ik: waarom zou ik afstand houden en straks niets krijgen? Het is niet dat ik zijn geld nú opeis, maar ik weet dat er iets te verdelen valt, en ik wil er simpelweg niet buiten vallen.” Ze benadrukt dat ze het geld goed kan gebruiken. “Het leven is duur, en ik heb het niet breed. Die erfenis kan mijn kinderen helpen, mijn hypotheek verlichten, en mij wat financiële ademruimte geven.”
Lisa is zich bewust van de morele vraagstukken die hier spelen. “Sommige mensen zullen me veroordelen, dat weet ik. Ze zullen zeggen dat ik opportunistisch ben of dat geld nooit een reden mag zijn om contact te onderhouden. Maar hoe eerlijk zijn we allemaal? Veel mensen houden familiebanden in stand uit plichtsbesef, uit schuldgevoel of om wat ze hopen terug te krijgen. Ik ben misschien gewoon wat eerlijker over mijn eigen redenen.”
Toch blijft het haar dwarszitten. Ze vraagt zich af of ze haar vader ooit echt onder ogen kan komen met wat ze voelt. “Ergens hoop ik dat we ooit nog een échte band kunnen opbouwen, zonder dat geld op de achtergrond meespeelt. Maar realistisch gezien weet ik dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren. We hebben te veel gemist, en hij is wie hij is. Dit is hoe het nu werkt tussen ons.”
Lisa staat niet alleen in haar worsteling. Veel mensen kampen met complexe familierelaties, zeker als er geld en erfenissen in het spel zijn. “Het is moeilijk om eerlijk te zijn over dit soort gevoelens,” besluit ze. “Het voelt egoïstisch en koud, maar het is ook de realiteit.”
Wat vinden jullie? Is Lisa verkeerd bezig, of is het begrijpelijk dat ze contact houdt voor de erfenis? Hebben jullie soortgelijke ervaringen met ingewikkelde familiebanden? Laat je mening en tips hieronder achter. Lisa is benieuwd naar hoe anderen hier tegenaan kijken.