Deze 7 dingen mogen dus echt niet in de GFT-bak!

De GFT-bak, ofwel de groene bak, is voor veel mensen een bekende vuilnisbak. Maar wat mag er eigenlijk in? Hoewel de meeste mensen denken het te weten, worden er vaak fouten gemaakt. Hier zijn 7 dingen die regelmatig in de GFT-bak belanden, maar daar eigenlijk niet thuishoren.

1. Composteerbare producten

Je zou denken dat composteerbare producten, zoals biologisch afbreekbare verpakkingen of bestek, in de GFT-bak mogen. Dat is niet zo. Volgens Milieu Centraal breken deze producten vaak te langzaam af in composteerinstallaties. Alleen composteerbare GFT-zakjes met een speciaal keurmerk, zoals het Kiemplantlogo, mogen in de GFT-bak. Andere composteerbare producten moeten bij het restafval.

Let ook op verpakkingen met termen zoals “biologisch afbreekbaar” zonder keurmerk. Deze horen ook niet in de GFT-bak en moeten bij het restafval.

2. Kattenbakkorrels en mest

Kattenbakkorrels lijken soms afbreekbaar, maar horen niet in de GFT-bak. Dit komt doordat veel korrels niet biologisch afbreekbaar zijn. Ook kattenpoep mag niet in de GFT-bak vanwege het risico op ziekten. Alleen mest van kleine huisdieren, zoals konijnen of cavia’s, mag erin, maar met uitzondering van honden- en kattenmest. Dit moet bij het restafval.

3. Frituurvet en olie

Gebruikt frituurvet en (bak)olie horen niet thuis in de GFT-bak. Breng dit naar een inzamelpunt of de milieustraat. Bewaar het in een afsluitbare verpakking, zoals een oude fles. Als er geen inzamelpunt in de buurt is, kan het als restafval worden weggegooid.

4. Kauwgom

Kauwgom bestaat uit synthetische materialen die niet afbreken. Het kan zelfs het composteerproces verstoren. Daarom moet kauwgom altijd in de restafvalbak.

5. Kaaskorsten

Kaaskorsten met een plastic of waslaag mogen niet in de GFT-bak. Deze bescherming zorgt ervoor dat ze niet afbreken. Natuurlijke korsten zonder coating mogen daarentegen wel in de groene bak.

6. Haren, nagels en pluizen

Veel mensen denken dat haren, nagels en pluizen snel vergaan, maar dat is niet zo. Haren, dierlijke producten en pluisjes uit de wasdroger of van textiel breken erg langzaam af. Deze horen daarom thuis bij het restafval.

7. As en kool van de haard of barbecue

As en houtskool lijken natuurlijk, maar bevatten vaak schadelijke stoffen. Dit verstoort het composteerproces. Kleine hoeveelheden as kunnen als bemesting in de tuin worden gebruikt, maar meestal hoort het bij het restafval.

Wat mag dan wel?

Theezakjes mogen, inclusief het touwtje en label, in de GFT-bak, mits er geen plastic of nietjes in zitten. Zo help je mee aan goed afval scheiden!

BRON



Ook interessant:

Mensen ontdekken nu pas dat Haribo ‘sleuteltje’ eigenlijk iets heel anders is

Voor veel zoetekauwen kwam er deze week een verrassende onthulling aan het licht: wat jarenlang...

Lees meer

23 Jaar na de moord op Fortuyn: Koelbloedige dader joggend gespot in het park (video)

Vandaag markeert een beladen moment in de Nederlandse geschiedenis: het is precies 23 jaar geleden...

Lees meer

Oude beelden van Femke uit MAFS zorgen voor verbazing: ‘Daar is flink aan gesleuteld!’

Married At First Sight (MAFS) blijft het gesprek van de dag in Nederland, en dit...

Lees meer

Dit absurde bedrag moet Peter Gillis aan de belastingdienst betalen

Peter Gillis, de flamboyante ondernemer die vooral bekend is van de realityserie Massa is Kassa...

Lees meer

Ingrijpende beslissing door Najib amhali “Genoeg spelletjes gedaan.”

Comedian Najib Amhali heeft woensdagavond onverwacht bekendgemaakt dat hij komend theaterseizoen niet op het podium...

Lees meer

Eerste beelden van Songfestival-repetitie Claude gaan rond op internet

Voor het eerst zijn er bewegende beelden vrijgegeven van de repetities van onze Nederlandse Songfestival-deelnemer...

Lees meer