Lot (27): ‘Ik kreeg een Tikkie van 1,05, omdat we “afgesproken hadden” dat het 30 euro zou zijn’

Lot kijkt met gemengde gevoelens terug op een recent georganiseerde surpriseavond met haar vrienden. Het was een avond vol plezier, gedichten, en cadeaus, waarbij de sfeer uitstekend was. De volgende ochtend kreeg ze echter een Tikkie die alles veranderde. “We hadden afgesproken dat de cadeaus maximaal 30 euro mochten kosten,” vertelt Lot. “Ik dacht dat het meer een richtlijn was dan een strikte regel.”

Foto ter illustratie

Een gezellige avond met onverwachte wending

De avond zelf verliep zonder problemen. Iedereen had tijd en moeite gestoken in het schrijven van gedichten en het uitzoeken van passende cadeaus. “Ik had een cadeau gekocht van 28,95 euro,” zegt Lot. “Dat vond ik een redelijk bedrag.” Ze ging ervan uit dat het belangrijkste was dat iedereen tevreden was met de cadeaus en de sfeer goed was. De avond was gevuld met gelach en complimenten over elkaars creativiteit.

Een onverwachte verrassing via Tikkie

Maar de volgende ochtend nam de verrassing een andere wending toen Lot een Tikkie van 1,05 euro ontving met de opmerking: “Voor het resterende bedrag tot 30 euro.” Dit maakte haar ongemakkelijk en verbaasd. “Het voelde vreemd dat er na zo’n gezellige avond nog een financiële afrekening kwam,” geeft ze toe. Dat zo’n klein bedrag, 1,05 euro, een punt van discussie werd, maakte de situatie extra ongemakkelijk. “Waarschijnlijk had ik het prijskaartje er nog op laten zitten,” vermoedt Lot.

De misvatting over de afspraak

Lot was in de veronderstelling dat het afgesproken bedrag van 30 euro meer als suggestie bedoeld was, en geen harde regel. “Het is tenslotte een surpriseavond,” legt ze uit. “Het gaat om de gezelligheid en niet om elke eurocent.” De Tikkie bracht haar aan het twijfelen. “Ben ik de enige die het zo zag? Heb ik iets verkeerd geïnterpreteerd?” Ze vond het moeilijk te geloven dat een klein bedrag zo’n grote impact kon hebben.

Vriendinnenoverleg over de Tikkie-kwestie

Om duidelijkheid te krijgen, besloot Lot het voorval met een paar vriendinnen te bespreken. De reacties waren gemengd, wat haar nog meer aan het denken zette. “Sommige vriendinnen vonden het belachelijk dat iemand zo ver zou gaan voor een euro,” vertelt Lot. “Anderen zeiden dat ik beter gewoon kon betalen om verdere problemen te voorkomen.” Hoewel ze het gevoel had dat ze hiermee iets toe zou geven wat niet klopte, besloot ze toch het bedrag te betalen. Maar de ongemakkelijke nasmaak bleef.

Terugkijkend op een zakelijke surpriseavond

“Toch voelde het raar,” legt Lot uit. “Het was alsof de hele avond werd teruggebracht tot een zakelijke transactie in plaats van een viering van vriendschap.” Ze begreep niet hoe de sfeer van de avond zo snel kon omslaan door zo’n kleine, maar toch veelzeggende actie. “Volgend jaar denk ik wel twee keer na voordat ik weer met zo’n bedrag akkoord ga,” voegt ze eraan toe.

De essentie van een surpriseavond

Wat Lot het meest dwarszit, is het idee dat iets leuks als een surpriseavond zo strikt werd geïnterpreteerd. “Het hele idee is toch om samen te zijn en plezier te maken?” vraagt ze zich hardop af. “Als iedereen blij is met de cadeaus, waarom moet er dan nog een Tikkie achteraan komen?” Het voelde voor haar alsof er een onuitgesproken verwachting was waarvan ze zich niet bewust was.

Reflectie op afspraken en verwachtingen

Deze situatie heeft Lot aan het denken gezet over hoe afspraken en verwachtingen binnen vriendengroepen werken. “Misschien had ik duidelijker moeten zijn over wat ik dacht dat ’30 euro’ betekende,” zegt ze. “Voor mij ging het meer om de gebaren en de sfeer, niet om het precieze bedrag.” Het lijkt nu alsof de laatste paar eurocenten belangrijker waren dan de tijd en moeite die in de avond waren gestoken.

Is iedereen zo strikt of slechts één persoon?

Lot vroeg zich af of iedereen in de groep zo strikt met de afspraak omging, of dat het slechts één persoon was die er zo’n punt van maakte. “Misschien was het een misverstand,” overweegt ze, “maar het voelde persoonlijk.” Ze besloot het verder te laten rusten om geen extra spanning in de groep te veroorzaken. “Het laatste wat ik wil, is een drama maken van zoiets kleins.”

Leren van de ervaring

Toch blijft de ervaring haar bezighouden. Het zette haar aan het denken over hoe we met vrienden afspraken maken en wat de verwachtingen daarbij zijn. “In de toekomst moeten we misschien beter bespreken wat we bedoelen als we een bedrag afspreken,” zegt ze. “Uiteindelijk draait het om de intentie, niet om de laatste euro.”

Meer begrip voor verschillende interpretaties

Voor Lot was dit een leerzame ervaring. “Ik begrijp nu dat mensen afspraken anders kunnen interpreteren,” zegt ze. “Voor sommigen is een afspraak heilig, terwijl anderen het losser zien.” Ze hoopt dat toekomstige avonden meer zullen gaan over het plezier en de vriendschap dan over het exacte bedrag. “Een avond als deze moet niet om geld draaien, maar om het samenzijn,” benadrukt ze.

De dynamiek van de groep herzien

De hele situatie heeft Lot ook beter laten inzien hoe de dynamiek in haar vriendengroep werkt. “Misschien is het goed om na te gaan wie er strikter is en wie flexibeler,” zegt ze. “Dan kunnen we rekening houden met verschillende verwachtingen en teleurstellingen voorkomen.” Ze hoopt dat deze ervaring geen blijvende invloed heeft op de sfeer in de groep, maar hen eerder helpt om in de toekomst duidelijkere afspraken te maken.

Deel jouw mening

Heb jij wel eens een Tikkie ontvangen na een avond die om gezelligheid zou moeten draaien? Begrijp je Lot’s standpunt, of vind je dat ze zich aan de afspraken had moeten houden? Deel je mening op onze social media-pagina en laten we het gesprek aangaan!

Bron

 



Ook interessant:

Ronald (72): “Ik mis het Nederland zoals het vroeger was”

Ronald, een man van 72, kijkt met een mengeling van weemoed en verdriet terug op...

Lees meer

Michelle (28): ‘Ik raakte in verwachting van mijn 60-jarige getrouwde baas’

Toen Michelle verliefd werd op Willem, zat hij vol in het leven: getrouwd, kinderen en...

Lees meer

Bianca (38): “de manege laat mij niet meer paardrijden omdat ik te zwaar ben”

Bianca, 38 jaar oud, is dol op paardrijden. Dit begon allemaal toen ze acht was,...

Lees meer

Nicolien (37): “Mijn baas verwacht dat ik een vergadering bijwoon tijdens mijn vakantie”

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-txfmx-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-txfmx-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Greetje (69): “Gepensioneerden zouden geen belasting meer hoeven te betalen”

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Jack: “Iedereen heeft alles volgepland met Kerst, maar ik ben weer nergens welkom. Single hè?’

Elke decembermaand voelt hetzelfde voor mij: een tijd waarin ik overal buitensta. Terwijl anderen plannen...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.