Het is weer zover: het citrusseizoen is aangebroken! Vooral in de wintermaanden eten we volop sinaasappels en mandarijnen. Maar heb je ooit opgemerkt dat deze vruchten vaak in rode netten verpakt zijn? Waarom is dat eigenlijk zo?
In dit artikel bespreken we niet de losse sinaasappels en mandarijnen of de vruchten die in houten kistjes worden verkocht, maar de citrusvruchten die in netten zitten. Deze netten zijn meestal rood, en dat is geen toeval.
Een slimme verpakkingstruc
Het is geen geheim dat producten in de supermarkt vaak zo gepresenteerd worden dat ze er aantrekkelijk uitzien en verleidelijk zijn voor de klant. De verpakking speelt daarbij een grote rol. Hoe opvallender en uitnodigender de verpakking, hoe groter de kans dat het product in het winkelmandje belandt.
Fruit en groenten trekken onze aandacht vooral door hun frisse uiterlijk. Een mooie, glanzende appel of een felgroene komkommer doet ons al snel grijpen naar deze producten. Bij citrusvruchten is het uiterlijk iets minder spannend, maar zodra sinaasappels en mandarijnen in een heldere oranje kleur stralen, nodigen ze ons meteen uit om ze te kopen. Hier komt het rode net goed van pas: niet alleen houdt het de vruchten bij elkaar, maar het speelt ook een belangrijke rol in hoe wij deze zien.
De ‘Konfetti-illusie’ – waarom rode netten voor citrusvruchten?
Het rode net zorgt ervoor dat de sinaasappel of mandarijn er nog helderder en rijper uitziet. De kleur van het net versterkt de oranje tint van de vrucht. Dit effect wordt de ‘Konfetti-illusie’ genoemd. Als sinaasappels bijvoorbeeld in een groen of blauw net zouden zitten, zou hun kleur minder intens ogen en zouden ze er minder smakelijk uitzien.
De Konfetti-illusie, ook wel kleurassimilatie genoemd, betekent dat een object de kleur lijkt over te nemen van de lijnen eromheen. Het rode net voor sinaasappels en mandarijnen is dus een slimme verkooptruc: zelfs niet helemaal rijpe vruchten lijken dankzij deze illusie fris en rijp.
Ook toegepast op andere producten
Dit trucje wordt overigens ook toegepast bij andere soorten fruit en groenten. Kijk maar eens goed in de supermarkt en je zult zien dat bijvoorbeeld uien vaak in rode netten verpakt zijn en citroenen in gele netten. Dit alles om de vruchten aantrekkelijker te laten lijken.
Hoe herken je rijpe sinaasappels en mandarijnen?
Wil je niet voor de gek gehouden worden door een net, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van rijpe sinaasappels en mandarijnen. Zo is het gewicht van belang: een sappige vrucht is zwaarder dan eentje die al begint uit te drogen. Dit komt doordat sappige vruchten meer vocht bevatten.
Controleer de schil
Verder kun je de schil controleren op drukplekken en voelen of de vrucht stevig is. Een zachte, verschrompelde schil wijst op overrijpe of uitgedroogde vruchten. Ook de geur is een belangrijke indicator: rijpe sinaasappels en mandarijnen hebben een sterke, frisse citrusgeur die je direct kunt ruiken.
Pas op voor de misleidende rode netten
Laat je dus niet zomaar misleiden door de rode netten waarin sinaasappels en mandarijnen zitten. Dit slimme trucje is bedoeld om de vruchten rijper en aantrekkelijker te laten lijken dan ze soms zijn.