Harry (63) profiteert al 30 jaar lang van een bijstandsuitkering: “Ik leef als koning”

Harrie Plazier, 63 jaar oud, heeft een levensstijl die veel mensen ongewoon zullen vinden. Al dertig jaar leeft hij van een bijstandsuitkering, een besluit waar hij trots op is. “Ik leef voor mijn vrijheid, zonder verplichtingen, allemaal mogelijk gemaakt door mijn uitkering,” deelt hij zijn kijk op het leven.

Trots op een uitkering

Normaal denken mensen niet meteen aan trots wanneer ze over bijstandsuitkeringen horen. De meeste mensen in deze situatie zouden liever werken, maar kunnen dit niet om diverse redenen.

Het is daarom opvallend dat sommigen, zoals Harrie, bewust voor deze levensstijl kiezen en daar openlijk voor uitkomen. In een recent interview met Omroep PowNed vertelt Harrie waarom hij deze weg heeft gekozen en hoe hij zijn dagen indeelt.

Financieel overzicht

“Met mijn bijstandsuitkering kom ik goed rond,” legt Harrie uit. Hij beschrijft zijn budget: “Ik ontvang maandelijks iets meer dan 1.200 euro. Hiervan geef ik rond de 300 euro uit aan boodschappen, ongeveer 10 euro per dag.”

In de praktijk besteedt Harrie nog minder: “Normaal kost mijn dagelijkse boodschap ongeveer zes tot zeven euro.” Met extra toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag kan hij zelfs wat sparen. Zijn dagen brengt hij vooral door met eten en drinken, zonder financiële zorgen.

Leven als een eeuwige vakantie

Harrie beschrijft zijn dagelijks leven als een permanente vakantie: “Elke dag voelt als vakantie. Geen stress, geen deadlines.” Dit kan provocerend overkomen, vooral voor mensen die werken en bijdragen aan het systeem dat zijn uitkering mogelijk maakt. Harrie ziet dat echter anders: “Sommige mensen zouden zeggen dat ik profiteer, maar ik zie dat niet zo.”

Harrie’s leefregels

Om binnen zijn budget te blijven en te genieten van zijn ‘vakantieleven’, volgt Harrie vijf principes: “Ik drink niet, rook niet, snoep niet, gok niet, en ik vermijd bepaalde vormen van entertainment.” Vroeger vond hij dit moeilijk, maar nu ziet hij het als een manier om om te gaan met frustraties en zijn levensstijl te onderhouden.

Bekijk de beelden hier:

 

Confrontatie met andere visies

Verslaggever Mark Baanders daagt Harrie uit met een ander perspectief door op te merken dat hij in één avond 1.200 euro kan uitgeven. Harrie antwoordt bedachtzaam: “Je moet goed voor jezelf zorgen. Je wilt niet op je dertigste al opgebrand zijn.” Mark grapt terug: “Dus misschien eindig ik ook wel 30 jaar in de bijstand, net als jij?” Harrie lacht: “Wie weet!”

Harrie’s verhaal nodigt uit tot reflectie over wat je waardevol vindt in het leven en wat vrijheid voor jou betekent.

Wat zou jij doen met zo’n keuzevrijheid? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.

Bron: MEN’S ZINE



Ook interessant:

VIDEO: Waarom Jochem Myjer altijd zal denken aan de Bonaire-menéér!

Jochem Myjer is een meester in het combineren van energieke fysieke humor met scherpe observaties,...

Lees meer

VIDEO: Harrie Jekkers en zijn meest grappige kijk op Nederlandse dialecten

Harrie Jekkers, de bekende Nederlandse cabaretier, heeft met zijn humor en scherpe observaties een plaats...

Lees meer

Zien: Brutaal pestventje kan wel wat opvoeding gebruiken (video)

Kinderen worden vanzelf groter als je ze voedt, maar dat betekent nog niet dat je...

Lees meer

Video: Nieuwe televisie besteld? Met deze postbezorgers krijg je deze niet heel binnen

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Een fascinerende optische illusie onthult verrassende inzichten over je persoonlijkheid

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Twee auto’s botsen tegen elkaar, maar wie was de schuldige? 95% zit ernaast!

Stel je een alledaagse verkeerssituatie voor. Je rijdt, zoals gewoonlijk, op de weg en komt...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.