Overweeg je oorgaatjes voor je baby te laten schieten? Lees dit eerst!

Als ouder kom je voor talloze keuzes te staan en er is niet altijd een duidelijke handleiding over wat de ‘juiste’ keuze is. Van welke luier het beste is tot de grotere dilemma’s zoals “Wanneer laat ik oorgaatjes schieten bij mijn kind?”. Dit zijn persoonlijke keuzes die je maakt op basis van wat jij denkt dat het beste is voor jou en je kleintje.

Laten we het hebben over het laatste: oorbellen voor je kleintje. In sommige culturen is het een traditie, in andere een esthetische keuze. Maar voordat je de stap zet, is het handig om wat professioneel advies in te winnen.

De juiste leeftijd voor oorbellen

Veel professionals zijn terughoudend als het gaat om oorbelletjes bij baby’s en jonge kinderen. Hun huid is supergevoelig en hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld, dus het risico op infecties is aanzienlijk. En dan hebben we het nog niet eens over de genezing van de gaatjes; soms genezen ze niet helemaal perfect, wat kan resulteren in littekentjes of kleine afwijkingen.

Oorbellen zetten gebeurt vaak bij een juwelier, maar er is geen wettelijke leeftijdsgrens voor. Het is echter slim om van tevoren even te checken, want niet elke juwelier zet graag oorbelletjes bij de allerkleinsten. Sommigen hanteren een minimumleeftijd van zes jaar, anderen vinden dat een kind zelf moet kunnen aangeven of het oorbellen wil.

Vaak wordt aangeraden om te wachten tot je kind oud genoeg is om zelf de oorbellen in en uit te doen. Dat klinkt toch ook best logisch, nietwaar?

Waarom wachten met oorbellen?

Er zijn diverse redenen om te wachten met het laten zetten van oorbellen. De pijn die het met zich meebrengt, de permanente aard van oorbelgaatjes en het risico op infecties zijn enkele overwegingen. Oorbellen zijn schattig, zeker, maar niet noodzakelijk.

a close up of a baby's ear

Infectierisico en hygiëne

Een belangrijk aspect om in overweging te nemen is het risico op infecties. De huid van jonge kinderen is gevoeliger en geneest minder snel, waardoor de kans op infecties groter is. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de procedure in een steriele omgeving plaatsvindt en dat de juiste nazorg wordt toegepast. Dit omvat het regelmatig reinigen van de oorgaatjes en het vermijden van aanraking met vuile handen.

Genezing en nazorg

De genezingsperiode na het laten schieten van oorgaatjes kan variëren, maar duurt meestal enkele weken tot maanden. Tijdens deze periode is het belangrijk om de oorgaatjes schoon te houden en te voorkomen dat er vuil in komt. Dit kan betekenen dat je extra voorzichtig moet zijn met activiteiten zoals zwemmen of spelen in de zandbak.

Psychologische overwegingen

Naast de fysieke aspecten zijn er ook psychologische overwegingen. Sommige ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen zelf kunnen beslissen over het hebben van oorbellen. Het kan waardevol zijn om te wachten tot je kind oud genoeg is om zelf deze beslissing te nemen, zodat het beter begrijpt wat erbij komt kijken en de consequenties kan overzien.

Culturele en sociale factoren

In sommige culturen is het laten zetten van oorbellen bij jonge kinderen een gemeengoed en een belangrijk ritueel. Het is belangrijk om deze culturele tradities te respecteren en mee te nemen in je overwegingen. Echter, zelfs binnen deze context kan het nuttig zijn om te wachten totdat het kind ouder is en beter kan begrijpen wat er gebeurt.

Of je nu besluit om de oorbelletjes vroeg te laten zetten of wacht tot je kind zelf een beslissing kan nemen, het blijft een persoonlijke keuze. Het ouderschap draait om het maken van beslissingen die je het beste acht voor jouw kind, gewapend met alle beschikbare informatie en jouw eigen gevoel.

Het is essentieel dat je zowel de fysieke als de psychologische aspecten in overweging neemt, evenals de risico’s en de zorg die nodig is voor een goede genezing. Door goed geïnformeerd te zijn en alle factoren af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste is voor jou en je kleintje.



Ook interessant:

Deze moedige keuze veranderde haar leven: hoe ziet het meisje eruit dat werd geboren uit een moeder van 66 jaar?

In 2005 werd Adriana Iliescu uit Roemenië wereldberoemd toen ze op 66-jarige leeftijd haar eerste...

Lees meer

Totale chaos op Prinsenmeer: “Peter Gillis gaat alles afsluiten, geen gas, water of licht meer.”

Peter Gillis heeft aangekondigd zaterdag het gas, licht en water af te sluiten op vakantiepark...

Lees meer

Deze 5 fouten maken jouw hutspot minder lekker (en hoe je ze kunt voorkomen)

Hutspot is een klassiek Nederlands gerecht dat vooral in de herfst en winter populair is....

Lees meer

Britt Dekker laat alles zien: “Liefde is als iemand onder je rokje kan kijken…”

Britt Dekker heeft onlangs een grappige gebeurtenis gedeeld op haar Instagram. Tijdens een optreden op...

Lees meer

Heftig: B&B Vol Liefde- Noor laat zich uit over deelname aan programma

De afgelopen maanden stonden in het teken van <em>B&B Vol Liefde</em>, en deelneemster Noor blikt...

Lees meer

Bizar: Heftige roddel over B&B Vol Liefde Peter. ‘Valt niet op vrouwen’

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-8 w-8 items-center...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.