Is er dit jaar een enorm overschot aan olie in de wereld?

In de nabije toekomst zal de wereld te maken krijgen met een overvloed aan olie, zo voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens hun recente rapport zal de productiecapaciteit in 2030 aanzienlijk hoger zijn dan de verwachte vraag.

Deze overcapaciteit ontstaat door nieuwe investeringen in oliewinning en een afname in de vraag naar olie. Hoewel de vraag nog een paar jaar zal stijgen, verwacht het IEA dat deze na 2029 begint te krimpen.

De piek wordt geschat op bijna 106 miljoen vaten olie per dag, terwijl het aanbod naar verwachting 114 miljoen vaten per dag zal bedragen. Dit leidt tot een overschot van ongeveer 8 miljoen vaten per dag, een situatie die sinds de coronapandemie niet eerder is voorgekomen.

Een belangrijke reden voor de afname in de vraag naar olie is de opkomst van elektrische auto’s. Volgens het IEA zullen er dit jaar wereldwijd ongeveer 17 miljoen elektrische auto’s verkocht worden, vergeleken met 14 miljoen vorig jaar.

Dit betekent dat bijna 20% van de wereldwijd verkochte auto’s elektrisch zal zijn. Vooral in China groeit de markt voor elektrische voertuigen snel; het land was vorig jaar goed voor 60% van de wereldwijde verkoop. Europa (25%) en de VS (10%) volgen op afstand.

Als deze trend doorzet, zullen er in 2030 jaarlijks 40 miljoen elektrische auto’s verkocht worden, wat neerkomt op bijna de helft van alle nieuwe auto’s.

Deze verschuiving zou tegen 2030 een besparing van zes miljoen vaten olie per dag kunnen opleveren. Daarnaast draagt thuiswerken, dat sinds de coronapandemie veel gebruikelijker is geworden, bij aan een verdere besparing van één miljoen vaten olie per dag. Ook worden auto’s steeds zuiniger, wat de vraag naar olie verder zal verminderen.

Naast de transportsector is er ook een verschuiving in de energieproductie. Saudi-Arabië bijvoorbeeld, heeft plannen om tegen 2030 het gebruik van ruwe olie, stookolie en gasolie in elektriciteitscentrales met één miljoen vaten per dag te verminderen. Het land wil meer gebruik maken van binnenlands gas en hernieuwbare energiebronnen.

Hoewel de vraag naar olie in veel sectoren zal afnemen, blijft de petrochemische industrie een uitzondering. In deze sector, waar olie wordt gebruikt om kunststoffen te maken, blijft de vraag naar olie stijgen, vooral in China.

Het IEA verwacht dat de CO2-uitstoot van olie tegen 2026 zijn piek zal bereiken, waarna deze zal afnemen. Het is echter cruciaal om kunststoffen goed te recyclen om te voorkomen dat de koolstofatomen in deze producten uiteindelijk weer in de atmosfeer terechtkomen.

De olievraag zal in verschillende regio’s op verschillende tijdstippen pieken. In de Verenigde Staten wordt verwacht dat de vraag volgend jaar zijn hoogtepunt zal bereiken en daarna zal afnemen. Europa bereikte dit punt al in 2022.

In China, vanwege de petrochemie, en India, vooral door transport, blijft de vraag echter toenemen. De olievraag voor de luchtvaart en zeescheepvaart zal voorlopig blijven groeien.

Het IEA wijst erop dat er onzekerheden zijn in hun voorspellingen. Naast geopolitieke factoren zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, kunnen economische beleidsbeslissingen, zoals rentewijzigingen door centrale banken, invloed hebben op de vraag naar olie. Ook een tragere groei van de markt voor elektrische auto’s dan verwacht, kan ertoe leiden dat de vraag naar olie in 2030 niet krimpt, maar juist blijft groeien.

Deze ontwikkelingen in de oliemarkt zijn tekenend voor de veranderingen die we wereldwijd zien. De verschuiving naar hernieuwbare energie en de opkomst van elektrische voertuigen zijn slechts enkele van de factoren die de vraag naar olie beïnvloeden.

Tegelijkertijd blijven traditionele sectoren zoals de petrochemische industrie en de luchtvaart nog steeds afhankelijk van olie, wat een interessante dynamiek creëert in de wereldwijde energiemarkt.

Het blijft belangrijk om deze trends nauwlettend te volgen en te begrijpen hoe ze de toekomst van energie en onze economieën zullen beïnvloeden. De komende jaren zullen cruciaal zijn in het bepalen van de richting waarin de wereldwijde energiemarkt zich zal ontwikkelen, met potentieel grote gevolgen voor zowel producenten als consumenten.

Bron: Trouw



Ook interessant:

Deze moedige keuze veranderde haar leven: hoe ziet het meisje eruit dat werd geboren uit een moeder van 66 jaar?

In 2005 werd Adriana Iliescu uit Roemenië wereldberoemd toen ze op 66-jarige leeftijd haar eerste...

Lees meer

Totale chaos op Prinsenmeer: “Peter Gillis gaat alles afsluiten, geen gas, water of licht meer.”

Peter Gillis heeft aangekondigd zaterdag het gas, licht en water af te sluiten op vakantiepark...

Lees meer

Deze 5 fouten maken jouw hutspot minder lekker (en hoe je ze kunt voorkomen)

Hutspot is een klassiek Nederlands gerecht dat vooral in de herfst en winter populair is....

Lees meer

Britt Dekker laat alles zien: “Liefde is als iemand onder je rokje kan kijken…”

Britt Dekker heeft onlangs een grappige gebeurtenis gedeeld op haar Instagram. Tijdens een optreden op...

Lees meer

Heftig: B&B Vol Liefde- Noor laat zich uit over deelname aan programma

De afgelopen maanden stonden in het teken van <em>B&B Vol Liefde</em>, en deelneemster Noor blikt...

Lees meer

Bizar: Heftige roddel over B&B Vol Liefde Peter. ‘Valt niet op vrouwen’

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-8 w-8 items-center...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.