GGD vreest voor ramp. ‘Bezuinigingsplannen kabinet begreigen gezondheid Nederlanders’

De GGD GHOR Nederland waarschuwt voor de geplande bezuinigingen van het kabinet. Volgens de organisatie zullen deze de gezondheid en veiligheid van Nederlanders in gevaar brengen. De bezuinigingen maken het land kwetsbaarder voor toekomstige pandemieën, iets dat volgens de GGD onverantwoord is.

Na de recente coronapandemie blijkt dat Nederland onvoldoende voorbereid was op een gezondheidscrisis. De geplande bezuinigingen negeren volgens de GGD de lessen die hieruit geleerd hadden moeten worden. De organisatie noemt de bezuinigingen onbegrijpelijk en gevaarlijk, gezien de grote gezondheidsdreigingen die ons nog te wachten staan.

André Rouvoet, voorzitter van de GGD GHOR, vergelijkt de situatie met het afbreken van dijken tijdens een naderende storm. Hij wijst op een geplande structurele bezuiniging van 300 miljoen euro, specifiek gericht op pandemische paraatheid. Dit bedrag maakt een goede voorbereiding op toekomstige crises onmogelijk.

De organisatie waarschuwt ook voor het verlies van personeel. Veel mensen die tijdens de coronapandemie zijn aangesteld, zullen hun baan verliezen. Met hen verdwijnt ook belangrijke kennis. Hierdoor zal Nederland niet in staat zijn om snel te reageren op nieuwe uitbraken van infectieziekten.

Daarnaast vreest de GGD dat de bezuinigingen de informatievoorziening over infectieziekten zullen ondermijnen. Zonder een goed functionerend systeem is het moeilijk om regionaal en landelijk adequate informatie te verstrekken. Dit systeem is echter cruciaal om toekomstige gezondheidscrises effectief te bestrijden.

De GGD benadrukt dat de uitbraak van een nieuwe pandemie niet een kwestie is van óf, maar van wanneer. Dreigingen zoals vogelgriep, mpox, dengue en mazelenuitbraken tonen aan dat we voorbereid moeten zijn. Deze ziekten kunnen grote gezondheidsrisico’s veroorzaken voor de Nederlandse bevolking.

In 2022 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de overheid niet goed voorbereid was op de coronacrisis. Deze zomer waarschuwde de raad opnieuw voor de voorgenomen bezuinigingen. De raad benadrukte dat deze plannen haaks staan op de lessen die we uit de pandemie moeten trekken.

De GGD GHOR Nederland noemt de bezuinigingen van het kabinet een stap in de verkeerde richting. Ze vrezen dat Nederland door deze besparingen opnieuw kwetsbaar zal zijn bij een toekomstige pandemie of gezondheidscrisis. Dit brengt zowel de gezondheid als de veiligheid van de bevolking in gevaar.

De organisatie roept het kabinet op om de plannen te heroverwegen. Een goede voorbereiding is essentieel om herhaling van de fouten uit de coronapandemie te voorkomen. Alleen zo kan Nederland de gezondheidsbedreigingen van de toekomst effectief aanpakken en de veiligheid van de bevolking waarborgen.

Bron

 



Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.